Neljä varmaa tapaa hukata energiaa

Miksiköhän ajanhallinnasta puhutaan niin paljon, ja oman energian hallinnasta niin vähän. Aikaa emme kuitenkaan voi hallita, mutta sen sijaan energian käyttöömme voimme vaikuttaa vaikka heti. Kokeile vaikka: Irrota siitä, mitä ikinä olitkaan tekemässä, päästä irti myös niistä mielessä pyörivistä asioista, joita et kuitenkaan tällä hetkellä tee. Hengitä ja huomioi miten mielen vapauttaminen paineesta vaikuttaa olotilaasi.

blubel-103316-unsplash.jpg

Kiiruhdan pyörän selässä seuraavaan paikkaan, jossa oikeastaan pitäisi olla. Vaikka olen ilmoittanut 10 minuutin myöhästymisestä, yritän silti voittaa ajan, ja selättää mahdottoman haasteen: Olla siellä, missä en juuri nyt vielä ole. Samalla unohdan nauttia maisemista tai kauniista kesäsäästä ja hukkaan arvokkaan mahdollisuuden ladata akkuja tapaamisten välissä.

Tapa #1 Yritys olla siellä, missä ei ole

Tämä on ehdottomasti suosikkitapani hukata energiaa. Saan itseni säännönmukaisesti kiinni siitä, että ajattelen aktiivisesti itseni seuraavaan paikkaan, vaikka olen vasta matkalla. Se tapahtuu riippumatta siitä, voinko itse ollenkaan vaikuttaa kulkunopeuteeni. Myös julkista kulkuneuvoa voi yrittää saada kulkemaan nopeammin tahdonvoimalla. Ei muuten onnistu koskaan, mutta energiaa kuluu taatusti.

Sama ilmiö löytyy myös tekemättömien töiden parista. Voin ihan hyvin tuskailla miten jonkin homman pitäisi olla jo tehtynä, vaikka en ole vielä aloittanutkaan. Joskus suurin osa energioista voi kulua pelkästään aloittamisen yrittämiseen, eikä tulosta yllättäen synny.

Tahdonvoima on arvokas resurssi, jota ei kannattaisi käyttää väärin. Sitä löytyy kyllä aamulla, mutta voimavarana se kuluu loppuun melkein joka päivä. Myös viikon aikana huomaa hyvin väsymisen, kun ei perjantaina jaksa enää olla niin säntillinen, kuin alkuviikosta. Käytä tahdonvoimaa viisaasti ja tee eniten tahtoa vaativat asiat aamulla.

Tapa #2 Lepäämisen ja taukojen välttely

Lepääminenhän on vähän niin kuin laiskottelua, joten sitä varmaan kannattaa vältellä, eikö? Kuka nyt jaksaisi kaiken muun tekemisen ohella vielä asettaa tavoitteita levolle! “Maataan sitten haudassa” ja “kuolema kuittaa univelat”, näitä sanontojahan riittää. Mieli kuitenkin kaipaa säännöllistä lepoa, ihan niin kuin kehokin.

Minulla on nykyisin jopa kello ranteessa, joka ilmoittaa miten paljon olen palautunut. Välillä on kirjaimellisesti ”nollat taulussa”, enkä silti tajua aina hidastaa. Välttelen taukojen pitämistä vedoten keskittymisen haasteisiini. Silloin kun saan keskityttyä, kannattaa puskea mahdollisimman kauan, niin saan kaiken tarpeellisen tehdyksi. Totuus on kuitenkin se, että jaksan tehdä vaativaakin työtä pitkään, jos pidän kiinni tauoista. Muuten voimavarat kuluvat nopeasti loppuun.

Palautuminen ei kuitenkaan tarkoita pelkkää sohvalla makaamista tai liikkumisen välttämistä. Olin hiljattain ystäväni kanssa kävelyllä ulkona auringonpaisteessa ja juttelimme meitä kiinnostavista asioista. Yllätyksekseni ranteessa oleva kello ilmoitti sen olleen palauttavaa. Töitäkin on mukavampi tehdä, kun on ensin saanut rentoutua hyvässä seurassa.

Tapa #3 Liikunnan välttely

Kun kalenteri on täynnä, tuppaa liikunta jäämään väliin. Tuntuu mahdottomalta löytää aikaa kuntosaliin tai joogaan, koska ”aikaa ei ole hukattavaksi” – taas yksi viheliäinen sanonta, joka ohjaa ajatuksiamme ihan väärille raiteille. Myös arkiliikunta jää silloin helposti väliin, koska käytän nopeinta mahdollista tapaa liikkua, joka ei ainakaan ole kävely.

Kiireisinä aikana pitäisi oikeastaan priorisoida liikunta ensimmäiseksi. Se vähentää tutkitusti stressiä ja vapauttaa elimistöä stressihormoneista, jotka saavat olon tuntumaan ahdistavalta. Nykyisin olen jo hyväksynyt sen, että tarvitsen liikuntarytmin ylläpitoon apua, ja viikoittain toistuvat sekä kuntosali personal trainerin kanssa, että etukäteen sovitut tanssitreenit. Niitä en jätä väliin kuin äärimmäisessä tilanteessa.

Säännöllinen liikunta pitää energiatasot pitkäaikaisesti korkealla tasolla. Vaikka yksittäinen treeni viekin lyhyellä tähtäimellä voimia, pidemmällä tähtäimellä hyvä kunto on juuri se voimavara, jota kiireisinä aikoina tarvitaan. Bonuksena hartiat pysyvät vetreinä etkä sairastu juuri silloin, kun ei kannattaisi. Sama muuten pätee terveelliseen syömiseen:)

Tapa #4 Murehtiminen asioista, joita ei ehkä edes tapahdu

Mitä jos en onnistu? Entä jos postipaketti ei saavu ennen lomille lähtöä? Unohdan varmasti pakata jotain reissuun lähtiessä. Keksimme helposti tapoja, joilla asiat voivat mennä pieleen ja käytämme energiaa kaikenlaisten kauhukuvitelmien maalailuun. Suurin osa näistä ei kuitenkaan koskaan toteudu ja murehtimiseen käytetty energia valuu hukkaan.

Samalla tulemme harjoitelleeksi epäonnistumista. Urheilijatkin harjoittelevat mielikuvissa sitä, miten suoritus sujuu täydellisesti, mikä saa heidät toimimaan sen mukaisesti. Energiaa sitä paitsi kuluu paljon vähemmän, koska keksimme hyviä lopputuloksia varmasti vähemmän kuin mahdollisia kauhuskenaarioita.


P.S. Haluatko sinä kirjoittaa kirjan? Tervetuloa suositulle, jo kuudetta kertaa toteutuvalle Ideasta tietokirjaksi-kurssille Helsingissä 16.8.2019 klo 9-16. Facebook-tapahtuman löydät tästä ja suoraan ilmoittautumaan pääset täältä

P.P.S. Pääset harjoittelemaan itsensä johtamisen taitojasi kehoa ja mieltä kuuntelemalla workshoppiin, joka toteutuu Helsingissä 17.-18.8., tapahtuman tiedot löydät tästä ja ilmoittautuminen tästä linkistä

P.P.P.S. Jos haluat oppia unelmoimaan rohkeasti, asettamaan motivoivan tavoitteen ja tekemään tämän kaiken itseäsi kuunnellen, ilmoittaudu mukaan 21.8. Helsingissä toteutuvaan valmennukseen tästä linkistä , lisätietoja löydät Facebook-tapahtumasta. (Tähän nyt pilottihinnalla toteutettavaan valmennukseen mahtuu vain hyvin rajallinen määrä osallistujia, valmennus täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä)

Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.


Kolme mielen temppua itsensä johtajalle

Psykologilta kysytään usein vinkkejä, ohjeita ja kikkakolmosia. Ihan niin kuin mielen tasapaino saavutettaisiin jollakin Pirkka-niksillä, jossa hyödynnetään vanhoja sukkahousuja. Toimivat harjoitukset saattavat kuulostaa liian yksinkertaisilta, ja olla samaan aikaan käytännössä todella haastavia. Harjoitteluun ei onneksi kuitenkaan tarvita kalliita välineitä tai monimutkaista teknologiaa. Mieli kulkee mukanasi minne vain menetkin ja kaikki tilanteet soveltuvat mielen treeniin.

markus-spiske-688328-unsplash.jpg

Katsoin hiljattain tutun psykologikollegan haastattelua aamu-tv:ssä. Aiheena oli työuupumus. Kollega kertoi hienosti, miten olisi tärkeää pysähtyä kuuntelemaan itseään, jotta huomaisi uupumisen merkit. Toimittaja kuunteli, mutta kysyi sen jälkeen vinkkejä työuupumukseen.

Tuttu tilanne: Paras vinkki, jonka toteuttaminen on kaikkien muiden keinojen edellytyksenä, on juuri annettu. Seuraavaksi pitäisi kertoa muutama konkreettinen kikkakolmonen, joista mikään ei kuitenkaan toimi, jos juuri tuota pysähtymistä ja kokemuksen huomaamista ei tapahdu. Ulkokohtaiset neuvot ovat kun kehottaisi lähtemään aina kumisaappaissa ulos, ilman että tarkistaa säätilaa. Voihan sitä kulkea kumisaappaissa, mutta ei siitä suurimmaksi osaksi ole sanottavaa hyötyä – sadesäällä ne tietysti ovat todella kätevät.

Yhteys omaan itseen

Omaan itseen pysähtyminen kuulostaa erehdyttävän helpolta. Sitä se ei välttämättä ole. Kun olet yhteydessä omaan itseesi – kehoosi, mieleesi ja ajatuksiisi -  sinun on helppo huomata olotilasi ja sen muutokset. Mielen luonne on kuitenkin sellainen, että sinne syntyy helposti turbulenssia, jota nimitämme esimerkiksi stressiksi, levottomuudeksi, keskittymisvaikeudeksi, ADHD:ksi tai ahdistukseksi.

Lentokoneessa turbulenssin tullessa kuuluu äänimerkki, ja kuulutus kehottaa istumaan omalle paikalle turvavyöt kiinni. Istuimen edessä oleva valo vielä muistuttaa siitä, että turbulenssin aikana kuuluu istua paikallaan. Ihmiseltä ei löydy tällaista varoitussysteemiä vakiovarusteena, vaan sellainen pitää itse kehittää.

Sitten kun mielen havainnointi onnistuu, niin seuraavat mielen toimintaan pohjautuvat vinkit saattavat olla hyödyllisiä.

#1 Kun pusket liikaa, hellitä hetkeksi. Oletko huomannut, että kun yrität joskus pinnistellä muistaaksesi jonkun nimen tai muun yksityiskohdan, se ei millään tule mieleesi. Kun yrität painostaa itseäsi johonkin, on joskus vaikeaa edes aloittaa. Sano itsellesi, ettei ole pakko. Voit joko tehdä, tai olla tekemättä. Yllättäen tekeminen onnistuukin.

#2 Kun tunnet pakottavaa tarvetta tehdä jotakin, pysähdy huomaamaan se tunne, joka sinua ajaa. Teetkö jotakin siksi että haluat ja se edistää jollakin tapaa jotakin sinulle tärkeää tai merkityksellistä? Onko pakottava tarve se, ettei sinulle vaan tulisi jokin epämukava tunne, jonka mieluummin välttäisit?

Kun tunnistat tunteesi, voit valita miten toimit. Aina ei voi esimerkiksi miellyttää muita. Joskus toisen miellyttäminen voikin olla se tärkein teko – vaikkapa parisuhteen hyvinvoinnin edistämiseksi. Helppoja ratkaisuja ei ole, tutustu omiin arvoihisi ja päätä niiden pohjalta, mihin haluat panostaa. Sopivaa tasapainoa pääsee etsimään vaikka joka päivä.

#3 Kun mielessä on turbulenssia, valitse yksi asia, mihin keskityt. Multitaskaamisesta on kirjoitettu paljon, mutta se ei vaan toimi. Monen asian pyörittely samalla kertaa on varma keino saada aikaan stressiä ja ahdistavaa oloa. Anna itsellesi lupa tehdä yhtä asiaa kerrallaan.

Omat keinot kunniaan

Oikeastaan vinkit mielen johtamiseen ovat lopulta toisarvoisia. Jos se kaikkein tärkein, eli omien mielentilojen tunnistaminen toimii, keksit kyllä itse parhaat, juuri sinulle sopivat vinkit. Kokeile vaikka: Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi, kysy itseltäsi, mikä helpottaisi oloa? Haluatko lähteä samoilemaan metsään tai lähipuistoon, tavata ystävää tai kuunnella koko illan lempimusiikkiasi? Sinä tiedät sen paremmin kuin minä!

P.S. Haluatko sinä kirjoittaa kirjan? Tervetuloa jo kuudetta kertaa toteutuvalle Ideasta tietokirjaksi-kurssille Helsingissä 16.8.2019 klo 9-16. Facebook-tapahtuman löydät tästä ja suoraan ilmoittautumaan pääset täältä

P.P.S. Pääset harjoittelemaan itsensä johtamisen taitojasi kehoa ja mieltä kuuntelemalla workshoppiin, joka toteutuu Helsingissä 17.-18.8., tapahtuman tiedot löydät tästä ja ilmoittautuminen tästä linkistä

P.P.P.S. Jos haluat oppia unelmoimaan rohkeasti, asettamaan motivoivan tavoitteen ja tekemään tämän kaiken itseäsi kuunnellen, ilmoittaudu mukaan 21.8. Helsingissä toteutuvaan valmennukseen tästä linkistä , lisätietoja löydät Facebook-tapahtumasta. (Tähän nyt pilottihinnalla toteutettavaan valmennukseen mahtuu vain hyvin rajallinen määrä osallistujia, valmennus täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä)

Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.


Kolme syytä miksi hyvinvointi on yrittäjälle arvokasta

Aikaansaamisessa on meillä kaikilla vaihtelua. Joskus muutamassa tunnissa tapahtuu ihmeitä, kun taas toisinaan yrittämisestä huolimatta tekeminen takkuaa. Palkkatyössä palkka yleensä maksetaan työajan perusteella,  kun taas yrittäjällä palkkio riippuu aikaansaamisesta.

alex-loup-392620-unsplash.jpg

Pysähdyin miettimään hyvinvointia, kun sain viheliäisen jumituksen selkään. Koneen ääressä istuminen on hankalaa, kun lihakset ovat kipeinä. Hyvinvoinnista kannattaa huolehtia ennakoiden ja panostaen siihen päivittäin, koska muuten aikaansaaminen voi loppua kokonaan.

Syy #1 Kun yrittäjä ei saa aikaan, mitään ei tapahdu.

Kaikkein konkreettisimmin tämä koskettaa yksinyrittäjää, jonka yrityksen toiminta käytännössäkin loppuu nopeasti, jos työt eivät edisty. Palkkiota saa yleensä vain myydystä lopputuloksesta. Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Työajoissa ja muissa reunaehdoissa yrittäjällä voi olla paljonkin vapautta, mutta myös vastuu työn sujumisesta kuuluu yrittäjälle itselleen.

Huonoja päiviä kuitenkin osuu kaikkien kohdalle. Parasta, mitä yrittäjä voi tehdä, on toimia tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Kun olet päättänyt, mitä aiot tehdä, on helpompi fokusoida silloinkin, kun keskittymiskyky ja olotila eivät ole parhaimmillaan.

Syy #2 Yrittäjä on itse oma käyntikorttinsa.

Ihmiset eivät halua ostaa pelkästään tuotettasi tai palveluasi, vaan myös energiaasi. Jos näytät ulospäin hyvinvoivalta ja pätevältä, se kasvattaa luottamusta siihen, että teet työsi hyvin. Myös ulkoiseen olemukseen panostaminen voi olla tarpeen, joskin sekään ei auta, jos mielen ja kehon olotila eivät ole kunnossa.

Henkinen ja fyysinen hyvinvointi näkyvät myös ulospäin. Kun tapaat ihmisiä virkistyneenä ja tyytyväisenä, herätät positiivisen mielikuvan ja sinun kanssasi on mukava tehdä yhteistyötä. Vuorovaikutustaidot ja osaaminen ovat tärkeitä, mutta pystyt olemaan parhaimmillasi kun elämässäsi on muutakin kuin työ.

Syy #3 Luovuus kukoistaa levänneenä.

Uusiutuminen on muuttuvassa maailmassa yrittäjälle tarpeen koko ajan. Uusia ideoita ei synny, jos voimavarat ovat lopussa. Puolivillaisella tekemisellä syntyy huonoa tulosta. Hyvinvoivana sinun on helppo innostua uudesta ja seurata aktiivisesti oman alasi uusia innovaatioita.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on keskeinen tapa pitää mieli virkeänä. Kun energiaa löytyy, sen voi kanavoida mihin vaan. Väsyneenä taas vaikka uusien yhteistyökuvioiden luominen ei onnistu, eikä uusia haasteita tee mieli ottaa vastaan. Tärkeät päätökset kannattaa aina tehdä levänneenä.

Bonussyy: Hyvinvoinnin lisääminen on monelle syy ryhtyä yrittäjäksi.

Moni ryhtyy yrittäjäksi, koska arvostaa elämässä muutakin kuin työtä. Yrittäjyys tarjoaa vapautta ja antaa mahdollisuuden tehdä työtä omalla tyylillä, omia arvoja kunnioittaen. Yrittäjä voi halutessaan tehdä tavallista palkansaajaa vapaammin työnsä ja päättää itse esimerkiksi lomistaan. Vapaudesta ei kuitenkaan ole iloa, jos sitä ei osaa hyödyntää.

Yrittäjä voi valita sellaista tekemistä, jossa pääsee toteuttamaan omia intohimojaan ja vahvuuksiaan. Itsensä johtaminen tarkoittaa myös sitä, että voi vapaasti valita omat työtehtävänsä ja tekemisen määrän. Työn palkitsevuus voi olla huipussaan, kun palkkio työstä tulee konkreettisestikin itselle.

Työhyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu myös yrittäjän vapauden ja vastuun piiriin. Kukaan ei järjestä yrittäjälle palkallisia hyvinvointipäiviä, mutta sen sijaan omasta hyvinvoinnista voi huolehtia vaikka joka päivä. Vähintään pari kertaa vuodessa on kuitenkin hyvä myös pysähtyä ja järjestää itselleen sellaista aikaa, joka tukee hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja luo uutta intoa oman yritystoiminnan kehittämiseen. Oletko sinä jo pitänyt tämän kevään hyvinvointipäiväsi?

P.S. Haluatko sinä kirjoittaa kirjan? Tervetuloa jo kuudetta kertaa toteutuvalle Ideasta tietokirjaksi-kurssille Helsingissä 16.8.2019 klo 9-16. Facebook-tapahtuman löydät tästä ja suoraan ilmoittautumaan pääset täältä

P.P.S. Voit järjestää oman työhyvinvointiviikonloppusi ja päästä harjoittelemaan itsensä johtamisen taitojasi kehoa ja mieltä kuuntelemalla workshoppiin, joka toteutuu Helsingissä 17.-18.8., tapahtuman tiedot löydät tästä ja ilmoittautuminen tästä linkistä

P.P.P.S. Toinen idea hyvinvointipäiväksi! Jos haluat oppia unelmoimaan rohkeasti, asettamaan motivoivan tavoitteen ja tekemään tämän kaiken itseäsi kuunnellen, ilmoittaudu mukaan 21.8. Helsingissä toteutuvaan valmennukseen tästä linkistä (Tähän nyt pilottihinnalla toteutettavaan valmennukseen mahtuu vain hyvin rajallinen määrä osallistujia - lisätietoa ensi perjantaina seuraavan blogin yhteydessä!)

Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.