Neljä ajatusta (työ)elämän mielekkyyteen

Millä fiiliksellä aloitat työt kesäloman jälkeen? LinkedIn on tarjonnut mielenkiintoista luettavaa ja kommentointia töihin palaavilta. Osa odottaa uutta syksyä ja paluuta työarkeen innoissaan, levänneenä ja täynnä uutta tarmoa. Toisen pohtivat, miten löytää motivaatio seuraavaan 11 kuukauteen, jonka jälkeen saa taas nauttia kesälomasta. Kumpaan ryhmään sinä kuulut? Miten tähän kokemukseen voisi vaikuttaa?

syksyinen motivaatio.jpg

Nyt on se hetki, jolloin on mahdollista lähteä luomaan unelmiesi syksyä ja nauttia siitä parhaalla mahdollisella tavalla niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Millaisista asioista haluat olla itsellesi kiitollinen joulukuussa? Mitä haluat arkeesi lisää ja mitä vähemmän?

Tässä muutama ajatus arjen asioista, jotka voivat auttaa löytämään iloa (työ)elämään.

#1 Oma motivaatio ja työn merkityksellisyyden kokeminen

Milloin olet pysähtynyt viimeksi miettimään asioita, jotka pitävät yllä motivaatiotasi? Mitä asioita lisäämällä tai vähentämällä motivaatiosi kasvaa? Mistä asioista iloitset ja nautit? Voitko lisätä näitä elämääsi niin työssä kuin vapaa-ajallakin? Miten toimit motivoituneena?

Millaisena koet työsi tällä hetkellä ja mitä se antaa sinulle? Mikä antaa työllesi merkityksen ja mikä on sinulle merkityksellistä? Miten juhlit onnistuneita tilanteita työpäiväsi aikana? entä jos kokeilisit kirjoittaa muutaman rivin aina työpäivän päätteeksi aikaansaannoksistasi, edistymisestäsi ja onnistumisistasi?

#2 Omat vahvuudet, aikaansaaminen ja työn imu

Tehdessämme omien vahvuuksiemme mukaista työtä, saamme aikaan huomaamattamme enemmän kuin ollessamme tyytymättömiä tai työskennellessämme stressialueillamme. Oletko huomannut, mitkä työtehtävät tempaavat sinut mukaansa niin, että aika katoaa? Miten pääset parhaiten flow-tilaan? Miten saat lisättyä arkeesi näitä hetkiä? Onko sinun mahdollista vähentää stressiä lisääviä työtehtäviä tai saada niihin muutosta?

Tunnistatko omat vahvuutesi? Missä olet hyvä? Missä erinomainen? Mistä innostut? Vahvistaessamme vahvuuksiamme kasvamme huippuosaajiksi. Mihin sinun kannattaa keskittyä?

#3 Innostava työilmapiiri, aitous ja erilaisuuden hyväksyminen

Vaikka työ ei olisikaan juuri nyt sitä unelmatyötä, omille vahvuuksille ominaista tai merkityksellistä, niin innostava työilmapiiri ja merkitykselliset ihmissuhteet työpaikalla lisäävät työhyvinvointia. On tärkeää, että työilmapiiri sallii jokaiselle mahdollisuuden olla oma itsensä, erilaisuutta arvostetaan ja sitä osataan hyödyntää. Huono fiilis työyhteisössä saattaa latistaa motivoituneimmankin työntekijän tunnelmaa. Omalla toiminnallaankin kannattaa vaalia hyvää työilmapiiriä.

Miten teidän työpaikallanne pidetään yllä hyvää työilmapiiriä? Mikä tekee työyhteisöstänne sen, jossa kaikkien on hyvä ja turvallinen tehdä työtään parhaalla mahdollisella tavalla? Miten teillä kohdellaan kavereita, hyväksytään muiden erilaiset toimintatavat ja osataan hyödyntää niitä? Erilaisuuden ymmärtäminen ja jokaisen vahvuuksien tunnistaminen tuo varmasti uusia ja innovatiivisia ratkaisuja koko työyhteisön käyttöön.

#4 Positiiviset ja energisoivat päivärutiinit

Millaisia ovat arkirutiinisi? Suurin osa aamutoimistamme menee autopilotilla samassa järjestyksessä jokaisena arkipäivänä. Tämä on kehomme ja etenkin aivojemme tapa säästää energiaa tärkeämpiin toimintoihin. Oletko huomannut, mitä aamuisin tapahtuu? Mitkä asiat auttavat sinua aloittamaan päiväsi energisesti? Oletko havainnut jonkin aamurutiinin, joka ei palvele sinua?

Mikäli sinulta puuttuu positiivinen aamurutiini, niin voit kokeilla sopiiko jokin alla olevista sinun päiväsi aloitukseen. Voit kokeilla uutta rutiinia esimerkiksi viikon ajan ja seurata, miten se elämääsi vaikuttaa. Jos sinusta tuntuu viikon jälkeen hyvältä, se varmaan kannattaa ottaa käyttöön pysyvästi. Mikäli tunnet, ettei rutiini ole sinulle ominainen, kannattaa kokeilla jotakin muuta.

Tässä muutama esimerkki, mitä päivittäinen positiivinen rutiini voisi olla. Tarkoituksena ei ole tehdä kaikkea, vaan kokeilla esimerkiksi yhtä kerrallaan viikon ajan.

jenni sillantaka

· Hymyile leveästi herätyskellon soidessa

· Herättele itsesi rauhallisesti ja venyttele kuin kissa

· Keskity tietoisesti omaan hengitykseesi esimerkiksi viiden syvän hengityksen ajan

· Meditoi sinulle sopivalla tavalla

· Aamujooga

· Tee aamujumppana esimerkiksi viisi haaraperushyppyä noustessasi sängystä

· Lähde lenkille ensimmäiseksi aamulla

· Juo puoli litraa vettä aamun aikana

· Korvaa kahvi smoothiella

· Pulahda lähiveteen jos mahdollista tai ota jääkylmä suihku

· Laita soimaan lempibiisisi ja tanssi sen tahdissa fiiliksesi mukaan

· Naura peilin edessä vain nauramisen itsensä vuoksi ja lisää näin iloa päivääsi (fake it until you make it)

· Kehu ja tsemppaa itseäsi uuteen päivään peilin edessä

· Laula tai avaa ääntäsi erilaisin harjoittein

· Kiinnitä vessan peiliin tai jääkaapin oveen voimalause ja lue se ääneen joka aamu

· Kulje työmatka kävellen tai pyörällä jos mahdollista

PS. Jos aloitat jonkun positiivisen rutiinin jo tänään ja jatkat sitä 90 päivää, niin siitä on tullut syksyyn pimeimpään aikaan mennessä jo uusi tapa. Mitä jos vuoden pimein aika olisikin näiden vinkkien ansiosta tänä vuonna valoisampi?

Vierailijabloggaajana tällä viikolla toimii Jenni Sillantaka. Hän on In-House Coach, ratkaisukeskeinen valmentaja, NLP-practitioner, LUONTAISET TAIPUMUKSET™- valmentaja sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja.

Omavalmentajana hän pitää tärkeänä, että valmennus on mahdollista työyhteisössä jokaiselle hyvinvoinnin, voimavarojen ja vahvuuksien tunnistamisen tukena. Lisäksi hän haluaa lisätä erilaisuuden ymmärtämistä ja sen hyödyntämistä työyhteisöissä. Jenni haluaa työnsä avulla ennaltaehkäistä työuupumusta ja tuoda ihmisille kokonaisvaltaista hyvinvointia henkilökohtaisen valmennuksen keinoin.

Lisää tietoa Jennin valmennuksista löydät nettisivuilta www.loistosuunta.fi