Unelmaloma ja jotain vähän muutakin

Tällä kertaa blogissani ilmestyy vierailijablogi Sirpa Hopiavuorelta.

On ihan huokaista, loma on aivan kohta. Vai oletko jo alittanut lomasi? Tuntuu, että kaikki puhuvat lomasuunnitelmista, mitä tehdään ja kenen kanssa. Meidän kaikkien toiveissa on loma, jolloin tehdään kaikkea kivaa ja rentoudutaan.

Kannattaako lomaa suunnitella? Jossain mielessä kyllä. Ja tässä on minun perusteluni. Jo loman ajattelu ja suunnittelu itsessään virkistää. Tulee oikeasti mietittyä, mitä lomalta haluaa, mistä saa hyvän mielen sekä miten todella haluaa lomansa viettää. 

Perheellisen ja parisuhteessa olevan on toki tärkeä tehdä suunnitelmat yhdessä läheistensä kanssa. Yhteinen loma on sellainen, jossa jokainen voi kokea virkistyvänsä ja saavansa tehdä niitä itselle tärkeitä asioita.

Vinkkinä voisin sanoa, että kysy itseltäsi:

Unelmista totta

Voinko tässä suunnitelmassa levätä tarpeeksi? Eli saanko nukkua ja olla toimettomana?

Saanko loman aikana tehdä asioita, jotka ilahduttavat minua? Esim. tavata ystäviä ja sukulaisia, joita olen kaivannut, syventyä itselle tärkeään tekemiseen, joka on jäänyt vähemmälle.

Ja saanko tässä lomassa etäisyyttä työhön ja arkeen? Olenko voinut kokea haltioitumisen hetkiä luonnossa tai taiteen parissa esim. lukemalla hyvää kirjaa nurmikolla, pulahtamalla yöuinnille lampeen tai ollut jossain festareilla fiilistelemässä omaa suosikkibändiä.

Hyvän loman tunnistaa siitä, että on levännyt ja saanut kokea elävänä jotenkin syvemmin. Loma palauttaa voimia työhön ja arkeen. Me tiedämme, että palauttavia asioita ovat uni, hiki liikunta, luonnossa oleilu sekä merkitykselliset ihmissuhteet.

Lomalla olisi hyvä ottaa pieni hetki ja miettiä omaa arkeaan. Miten lomalla koettuja hyviä ja palauttavia asioita voisi viedä arkeensa. Tutkimuksissa on osoitettu, että lomalla koettu palautuminen ei kanna kovin pitkälle. Tästä syystä palauttavia asioita tulisi olla myös työssä ja arjessa.

Tiivistetysti voisi sanoa: Pidä suunnitelmat niin väljinä, että voitte tehdä hetken mielijohteesta asioita tai olla vaan, jos siltä tuntuu. Lempeää kesälomaa!

P.S. Joskus ammattilaisten ja toisten samoista asioista kiinnostuneiden kanssa juttelu tekee terää. Järjestämme elokuussa illan, jolloin voit ohjatusti miettiä omaa elämääsi, unelmiasi ja palautumiskeinojasi. Tule sinäkin mukavaan iltaan, joka voi muuttaa sinua. Ole rohkea, voi paremmin ja tavoittele kohti unelmia.

sirpa.jpg

Vierailijabloggaaja:

Sirpa Hopiavuori on psykoterapeutti ja työnohjaaja. Hänestä palautumisen taidot ovat supertärkeitä, niin töissä kuin kotona, jos halua elää merkityksellistä ja hyvää elämää.

Sinä joka haluat unelmoida rohkeasti, asettaa motivoivia tavoitteita ja harjoitella tärkeitä palautumisen taitoja, ilmoittaudu mukaan 21.8. Helsingissä toteutuvaan valmennukseen, lisätietoja löydät Facebook-tapahtumasta. (Tähän nyt pilottihinnalla toteutettavaan valmennukseen mahtuu vain hyvin rajallinen määrä osallistujia, valmennus täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä)