Tee parempia valintoja

action-plan-brainstorming-complex-212286.jpg

Liian usein kiinnitämme huomiota siihen, mihin emme voi vaikuttaa ja valitamme siitä. Säätilat, päivänpolitiikka ja taloussuhdanteet ovat pitkälti vaikutusvaltamme ulottumattomissa, mutta melkein kaikkeen muuhun voimme vaikuttaa – ainakin välillisesti tai pitkällä aikavälillä.

Oman vastuun korostaminen sekoitetaan usein virheellisesti yksilön syyttämiseen omista olosuhteistaan. Enemmänkin kyse on siitä, mihin kannattaisi keskittyä. Säätilasta valittaminen on ihan normaalia, mutta turhaa. Sen sijaan vaikkapa omilla pukeutumisvalinnoilla on paljonkin vaikutusta siihen, miltä olo tuntuu sadesäällä tai pakkaspäivänä.

Keskity tähän hetkeen

Suurin alikäytetty resurssimme on vaikutusvalta siihen, mitä teemme juuri nyt. Ellet ole kirurgi keskellä leikkausta tai työssä liukuhihnalla, voit milloin tahansa pitää parin minuutin hengähdystauon ja kuunnella vaikka suosikkiartistisi uusimman kappaleen. Tieto- ja asiantuntijatyöntekijöiden valta omaan ajankäyttöönsä on lähes rajaton.

Tätä valtaa ja siihen liittyvää vapautta kuitenkin jätämme säännöllisesti käyttämättä - kiireeseen vedoten. Paine ei tule vain ulkopuolelta, vaan luomme sen omassa mielessämme. Monella on harhakuvitelma, että kiireessä olemme tehokkaita. Todellisuudessa esimerkiksi taukojen pitäminen tehostaa työskentelyämme ja voimme tehdä samat työt lyhyemmässä ajassa, kun pysymme virkeinä pidempään.

Tekemisten valinnassa on myös parantamisen varaa. Tartumme helposti niin kutsuttuihin “pakollisiin” ja rutiinitöihin, jolloin haastavammat tehtävät usein lykkääntyvät. Myös mieluisat omat projektit vapaa-ajalla jäävät kotitöiden ja muun pakollisen tekemisen varjoon.

Katse pidempään tähtäimeen

Isojen muutosten tekeminen elämässä on aina haastavaa. Vaikka työtehtävien vaihto tai uudet opinnot kutkuttaisivat mieltä, on helpompi jatkaa samalla tavalla kuin ennenkin. Kuitenkin työelämässäkin häviäjiä ovat ne, joilta muutos ei onnistu ja joiden osaaminen vanhentuu. Voit tehdä muutoksia harkiten ja suunnitella niitä vaikka vuoden päähän, niin ehdit henkisesti valmistautua muutoksiin.

Keksimme helposti selityksiä, miksei juuri nyt kannata ryhtyä muutoksiin. Huoli taloudellisesta tilanteesta estää monia tarttumasta uusiin tilaisuuksiin. Suurimmat esteet kuitenkin löytyvät mielestämme. Luulemme, että meidän täytyy noudattaa selkeää polkua ja vuosia sitten tehtyjä suunnitelmia. Pelkäätkö liikaa sitä, mitä joku muu ehkä muutoksesta ajattelee? Ihminen kasvaa ja kehittyy aikuisenakin.

Houkutukset haastavat

Meidän ajassamme hyvinvoinnista huolehtimisesta on tullut niin keskeistä, että se täyttää jo lähes uskonnon tunnusmerkit. Eikä ihme, sillä elintasomme on kaiken hyvän lisäksi tuonut mukanaan kestämättömän ruokavalion ja elintavat, eikä luontokaan kestä ylikulutustamme.

Henkilökohtaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen on haastavaa kaikenlaisten houkutusten keskellä ja moni sortuu taitavien markkinoijien johdateltavaksi. Välittömän tyydytyksen hakemisen sijaan voisimme joka päivä tehdä fiksumpia valintoja. Jokainen tietää millaisia ne ovat. Terveellinen syöminen, liikkuminen ja riittävä lepo eivät ole mitään rakettitiedettä. Jokainen päättää itse, millaisia valintoja arjessa priorisoi. Nukkumisesta kannattaa aloittaa, koska hyvin levänneenä jaksaa valita paremmin.

Vaikka ei voisi valita elämässäsi mitään muuta, niin ainakin oman suhtautumistapansa voi. Katsotko haittoja vai löydätkö ikävästäkin asiasta jotakin hyvää? Harmit ja negatiiviset tunteet kuuluvat myös nykyihmisen elämään, eikä niitä voi millään teknologialla tai edistyksellä hävittää. Hyväksyminen on hyvä tapa, jota kannattaa harjoitella. Päätätkö turhauttavankin työrupeaman päätteeksi, että tämäkin päivä meni juuri niin kuin oli tarkoitus?

Viisi vinkkiä parempiin valintoihin

#1. Kokeile käyttää valinnanvapauttasi jo tänään. Tartu siihen mikä on mieluista velvollisuuden sijaan, niin huomaat virkistyväsi. Sen jälkeen kotityötkin sujuvat hyvällä energialla.

#2. Ota vastuu siitä, mitä teet juuri tällä hetkellä. Älä pakota itseäsi olemaan tehokas koko ajan, vaan mieti miten mieluiten etenisit. Hyvät tavoitteet peittoavat pakottamisen ja luovat sinulle sopivan vapauden edetä omassa rytmissäsi, jolloin pysyt energisenä.

#3. Pysähdy ainakin kerran vuodessa tarkistamaan elämäsi suunta. Viekö työsi siihen suuntaan, mihin haluat? Ei kannata soimata itseään menneistä valinnoista tai jäädä niiden vangiksi.

#4. Tee terveellisestä elämästä itsellesi mahdollisimman mukavaa. Laadi lista terveellisistä herkkuruuista ja keskity siihen, että niitä löytyy joka päivästä. Millä tavalla mieluiten liikut? Vältä turhaa tehokkuusajattelua. Jos mieluiten käyt kävelyllä metsässä, jätä kuntosali väliin ja valitse metsäpolku. Älä mieti liikaa ajankäyttöäsi silloin, kun kyse on terveydestäsi.

#5. Listaa kaikki asiat, jotka teit päivän aikana, sen sijaan että pyörittelisit mielessäsi niitä tehtäviä, jotka jäivät tekemättä. Kokeile kiittää itseäsi pienistäkin teoista, niin kannustat itseäsi työnteossa.

P.S. Tänään on viimeinen tilaisuus ilmoittautua workshoppeihin, joissa pääset tekemään toiveistasi totta! Hyödynnämme kehon ja mielen harjoitusta kolmena perjantaina Espoon Olarin kehrässä toteutuvissa työpajoissa, ilmoittaudu nyt mukaan tästä linkistä

Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.


Blogi on julkaistu aiemmin kollega.fi -verkkolehdessä https://kollega.fi/2019/08/tee-parempia-valintoja/, josta löytyy mahtavia sisältöjä mielen hyvinvointiin työelämässä.


Neljä ajatusta (työ)elämän mielekkyyteen

Millä fiiliksellä aloitat työt kesäloman jälkeen? LinkedIn on tarjonnut mielenkiintoista luettavaa ja kommentointia töihin palaavilta. Osa odottaa uutta syksyä ja paluuta työarkeen innoissaan, levänneenä ja täynnä uutta tarmoa. Toisen pohtivat, miten löytää motivaatio seuraavaan 11 kuukauteen, jonka jälkeen saa taas nauttia kesälomasta. Kumpaan ryhmään sinä kuulut? Miten tähän kokemukseen voisi vaikuttaa?

syksyinen motivaatio.jpg

Nyt on se hetki, jolloin on mahdollista lähteä luomaan unelmiesi syksyä ja nauttia siitä parhaalla mahdollisella tavalla niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Millaisista asioista haluat olla itsellesi kiitollinen joulukuussa? Mitä haluat arkeesi lisää ja mitä vähemmän?

Tässä muutama ajatus arjen asioista, jotka voivat auttaa löytämään iloa (työ)elämään.

#1 Oma motivaatio ja työn merkityksellisyyden kokeminen

Milloin olet pysähtynyt viimeksi miettimään asioita, jotka pitävät yllä motivaatiotasi? Mitä asioita lisäämällä tai vähentämällä motivaatiosi kasvaa? Mistä asioista iloitset ja nautit? Voitko lisätä näitä elämääsi niin työssä kuin vapaa-ajallakin? Miten toimit motivoituneena?

Millaisena koet työsi tällä hetkellä ja mitä se antaa sinulle? Mikä antaa työllesi merkityksen ja mikä on sinulle merkityksellistä? Miten juhlit onnistuneita tilanteita työpäiväsi aikana? entä jos kokeilisit kirjoittaa muutaman rivin aina työpäivän päätteeksi aikaansaannoksistasi, edistymisestäsi ja onnistumisistasi?

#2 Omat vahvuudet, aikaansaaminen ja työn imu

Tehdessämme omien vahvuuksiemme mukaista työtä, saamme aikaan huomaamattamme enemmän kuin ollessamme tyytymättömiä tai työskennellessämme stressialueillamme. Oletko huomannut, mitkä työtehtävät tempaavat sinut mukaansa niin, että aika katoaa? Miten pääset parhaiten flow-tilaan? Miten saat lisättyä arkeesi näitä hetkiä? Onko sinun mahdollista vähentää stressiä lisääviä työtehtäviä tai saada niihin muutosta?

Tunnistatko omat vahvuutesi? Missä olet hyvä? Missä erinomainen? Mistä innostut? Vahvistaessamme vahvuuksiamme kasvamme huippuosaajiksi. Mihin sinun kannattaa keskittyä?

#3 Innostava työilmapiiri, aitous ja erilaisuuden hyväksyminen

Vaikka työ ei olisikaan juuri nyt sitä unelmatyötä, omille vahvuuksille ominaista tai merkityksellistä, niin innostava työilmapiiri ja merkitykselliset ihmissuhteet työpaikalla lisäävät työhyvinvointia. On tärkeää, että työilmapiiri sallii jokaiselle mahdollisuuden olla oma itsensä, erilaisuutta arvostetaan ja sitä osataan hyödyntää. Huono fiilis työyhteisössä saattaa latistaa motivoituneimmankin työntekijän tunnelmaa. Omalla toiminnallaankin kannattaa vaalia hyvää työilmapiiriä.

Miten teidän työpaikallanne pidetään yllä hyvää työilmapiiriä? Mikä tekee työyhteisöstänne sen, jossa kaikkien on hyvä ja turvallinen tehdä työtään parhaalla mahdollisella tavalla? Miten teillä kohdellaan kavereita, hyväksytään muiden erilaiset toimintatavat ja osataan hyödyntää niitä? Erilaisuuden ymmärtäminen ja jokaisen vahvuuksien tunnistaminen tuo varmasti uusia ja innovatiivisia ratkaisuja koko työyhteisön käyttöön.

#4 Positiiviset ja energisoivat päivärutiinit

Millaisia ovat arkirutiinisi? Suurin osa aamutoimistamme menee autopilotilla samassa järjestyksessä jokaisena arkipäivänä. Tämä on kehomme ja etenkin aivojemme tapa säästää energiaa tärkeämpiin toimintoihin. Oletko huomannut, mitä aamuisin tapahtuu? Mitkä asiat auttavat sinua aloittamaan päiväsi energisesti? Oletko havainnut jonkin aamurutiinin, joka ei palvele sinua?

Mikäli sinulta puuttuu positiivinen aamurutiini, niin voit kokeilla sopiiko jokin alla olevista sinun päiväsi aloitukseen. Voit kokeilla uutta rutiinia esimerkiksi viikon ajan ja seurata, miten se elämääsi vaikuttaa. Jos sinusta tuntuu viikon jälkeen hyvältä, se varmaan kannattaa ottaa käyttöön pysyvästi. Mikäli tunnet, ettei rutiini ole sinulle ominainen, kannattaa kokeilla jotakin muuta.

Tässä muutama esimerkki, mitä päivittäinen positiivinen rutiini voisi olla. Tarkoituksena ei ole tehdä kaikkea, vaan kokeilla esimerkiksi yhtä kerrallaan viikon ajan.

jenni sillantaka

· Hymyile leveästi herätyskellon soidessa

· Herättele itsesi rauhallisesti ja venyttele kuin kissa

· Keskity tietoisesti omaan hengitykseesi esimerkiksi viiden syvän hengityksen ajan

· Meditoi sinulle sopivalla tavalla

· Aamujooga

· Tee aamujumppana esimerkiksi viisi haaraperushyppyä noustessasi sängystä

· Lähde lenkille ensimmäiseksi aamulla

· Juo puoli litraa vettä aamun aikana

· Korvaa kahvi smoothiella

· Pulahda lähiveteen jos mahdollista tai ota jääkylmä suihku

· Laita soimaan lempibiisisi ja tanssi sen tahdissa fiiliksesi mukaan

· Naura peilin edessä vain nauramisen itsensä vuoksi ja lisää näin iloa päivääsi (fake it until you make it)

· Kehu ja tsemppaa itseäsi uuteen päivään peilin edessä

· Laula tai avaa ääntäsi erilaisin harjoittein

· Kiinnitä vessan peiliin tai jääkaapin oveen voimalause ja lue se ääneen joka aamu

· Kulje työmatka kävellen tai pyörällä jos mahdollista

PS. Jos aloitat jonkun positiivisen rutiinin jo tänään ja jatkat sitä 90 päivää, niin siitä on tullut syksyyn pimeimpään aikaan mennessä jo uusi tapa. Mitä jos vuoden pimein aika olisikin näiden vinkkien ansiosta tänä vuonna valoisampi?

Vierailijabloggaajana tällä viikolla toimii Jenni Sillantaka. Hän on In-House Coach, ratkaisukeskeinen valmentaja, NLP-practitioner, LUONTAISET TAIPUMUKSET™- valmentaja sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja.

Omavalmentajana hän pitää tärkeänä, että valmennus on mahdollista työyhteisössä jokaiselle hyvinvoinnin, voimavarojen ja vahvuuksien tunnistamisen tukena. Lisäksi hän haluaa lisätä erilaisuuden ymmärtämistä ja sen hyödyntämistä työyhteisöissä. Jenni haluaa työnsä avulla ennaltaehkäistä työuupumusta ja tuoda ihmisille kokonaisvaltaista hyvinvointia henkilökohtaisen valmennuksen keinoin.

Lisää tietoa Jennin valmennuksista löydät nettisivuilta www.loistosuunta.fi


Suunniteltu projekti on puoliksi toteutettu

Häitä järjestellessäni huomasin miettiväni, miten paljon suunnittelua ja mielen työtä itselle tärkeän tilaisuuden valmisteluun kuuluu. Toisaalta, sama pätee moneen muuhunkin asiaan, esimerkiksi kirjan kirjoittamiseen. Suunnittelu ja valmistautuminen on samaan aikaan ihanaa ja vähän jännittävää, koska samalla se tekee lopputuloksen todellisemmaksi.

marriage-636018_1280.jpg

Moni kirjan kirjoittamisesta haaveileva ajattelee, että kirjan pitäisi syntyä jotenkin itsekseen, ilman suunnittelua tai valmistautumista. Monilla kirja onkin hautunut mielessä jo pitkään, ennen kuin kirjoittamiseen ryhdytään. On kuitenkin turha vaatia itseltään mahdottomia: että kirja syntyisi jotenkin itsekseen, ilman toimintaa helpottavia tavoitteita ja suunnitelmaa.

Selkeä mielikuva ohjaa tekemistä

Tärkeintä on aluksi luoda mielikuva siitä, millaiset juhlat halutaan. Pienimuotoinen juhlistus vai koko päivän kinkerit? Tilataanko ruokaa cateringistä vai tehdäänkö itse? Millaista ruokaa halutaan tarjota? Kunnon hääpuku vai arkisempi juhlamekko? Millaista musiikkia kuullaan? Ovatko värit hempeää ruusunpunaista, punaista ja mustaa, tai ihan jotain muuta? Paljonko kutsutaan vieraita ja keitä he ovat?

Samoin tietokirjan kirjoittajan täytyy päättää, minkälaisen kirjan hän haluaa kirjoittaa. Onko se laaja, kaiken kattava teos vai johonkin kapeaan teemaan keskittyvä? Mikä on kirjan tyyli? Jutteletko lukijalle rennosti vai haluatko tuoda esille lukemaasi tärkeää tutkimustietoa vakavaan sävyyn? Onko lähteitä paljon vai vähän, tai halutaanko niitä ollenkaan?

Miten ja kenen avulla?

Juhlan järjestelyissä tarvitaan usein tukihenkilöitä. Kuinka monia kaasoja, best manejä tai vanhempia ja sisaruksia halutaan pyytää avuksi? Ostatko hääkirjan, selaatko blogeja tai nettifoorumeita tai palkkaatko oman hääsuunnittelija tukemaan henkilökohtaisesti askel askeleelta? Kuinka paljon omasta elämästä haluataan jakaa juhlavieraille? Millaista osallistumista vierailta odotetaan? Yhteislaulua tai karaokea, yhteisleikkejä, puheita vai vain terveiset vieraskirjaan?

Myös kirjaprojektissa tukihenkilöt ovat tärkeitä. Löydätkö vertaistukea vai pyydätkö ystäviä kannustamaan? Värväätkö henkilökohtaisen valmentajan kirjoittamistyön tueksi? Haluatko kirjoittaa enimmäkseen yksin, vai haetko tukea kursseilta tai muista verkostoista? Tuleeko kirjaan esimerkkejä, haastatteluja tai harjoituksia? Osallistetaanko lukijaa jotenkin vai saako hän nauttia lukukokemuksesta ja inspiroitua halutessaan?

Perinteet

Häät voivat nykypäivänä olla juhlaparin tyyliset. Haluatko noudattaa hääperinteitä vai rikkoa rajoja ihan kunnolla? Seuraavatko kirkkovihkiminen, ruokailu, puheet ja morsiamen ryöstö toisiaan, vai tapahtuuko juhlissa jotakin yllättävää? Onko hääkakkuna kermakakku, vai tilaatko omia arvojasi noudattelevan raakakakun? Haluatko hunnun ja perinteisen häänutturan, tekeekö kampaaja rock-henkisen bilekampauksen? Kustantaako morsiamen isä häät, vai maksaako hääpari ne itse?

Tietokirja kuulostaa juhlavalta, mutta todellisuudessa tähän lajiin kuuluu aika monenlaisia teoksia – nykyisin moni kirjoittaa hyvin omannäköisensä kirjan, ihan niin kuin häistäkin tehdään omannäköiset. Haluatko kirjaan kenties paljon kuvia? Onko teksti perinteistä tiedon jakoa, vai onko siinä aiheeseen eläytymistä helpottavia tarinoita? Haastatteletko asiantuntijoita, jotakuta kokemusasiantuntijaa vai jaatko itsellesi tai yrityksellesi kertyneitä kokemuksia?

Kustantaako kirjasi perinteinen kustantamo, vai teetkö omakustanteen? Apurahojen hakukin on internetin aikakaudella helpompaa kuin koskaan.

Konkreettinen suunnitelma auttaa

Kuten häätkään eivät järjesty itsekseen, ei kirjakaan synny ilman suunnittelua. Tavoite ja tarkat suunnitelmat selkiytyvät matkan varrella rinnakkain tekemisen kanssa, mutta alustava suunnitelma on olennainen. Usein ensiksi päätetään hääpäivä, ja siksi kirjoittajankin kannattaa asettaa tavoitepäivämäärä, jolloin käsikirjoitus on valmis. Kuten häätkin, myös kirja on tuona päivänä niin valmis kuin on, tosin kirjan aikataulua on helpompi muokata matkan varrella.

Matka tavoitteeseen on sekä hää- että kirjaprojektissa polveileva, ja harvoin on mahdollista saada esimerkiksi puoli vuotta kokonaan vapaata muusta työstä, joten tekeminen edistyy muun työn ja elämän lomassa. Parempia aikoja ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan.

Kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, vaikkapa maailmankuulun bändin saaminen juhliin voi olla mahdotonta tai joku ystävä ei pääsekään kaasoksi, mutta usein asiat ovat järjestettävissä. Et ehkä saa kirjaasi haastattelua julkkikselta, mutta joku muu jakaa mieluusti kokemuksensa.

Henkinen valmius

Henkisesti sekä avioliitto, että kirjan kirjoittaminen ovat kohtalaisen vaativia. Häitä peruuntuu joka vuosi, kun jompikumpi toteaa, ettei olekaan valmis liittoon. Toisissa kulttuureissa järjestetyt liitot ovat tavallisia, ja kirjojakin syntyy tilauksesta. Päätöksen tekeminen ja siinä pysyminen vaatii henkistä kanttia, oli sitten kyseessä avioituminen tai kirjan kirjoittaminen, koska epäilyksiä voi aina syntyä. Joillakin tunne on niin vahva, ettei epäilyksille jää tilaa, ja silloin kannattaa tarttua tilaisuuteen.

Epäilysten kanssa toimeen tuleminen on tärkeä taito, ja niillekin voi antaa tilaa. Ainahan voi kuitenkin kirjoittaa uudenkin kirjan, ja jotkut ehtivät solmimaan avioliittojakin useampia – väittäisin kuitenkin, että suhde kirjaan on helpompi päättää kuin avioliitto.

P.S. Haluatko sinäkin kirjoittaa kirjan? Tervetuloa suunnittelemaan oma kirjaprojektisi Ideasta tietokirjaksi -valmennukseen 16.8. klo 9-16 Helsingissä! Facebook-tapahtuman löydät tästä, ja suoraan ilmoittautumaan pääset täältä.