Minustako kirjailija?

Minustako kirjailija?

Tämän syksyn huippuhetki tähän mennessä oli kutsu Helsingin kirjamessujen lavalle, keskustelemaan tänä vuonna julkaistusta kirjastani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä”. Se sai palaamaan mielikuvissani aiempiin vuosiin, jolloin en edes osannut kuvitella, että voisin kirjoittaa kirjan. Tässä blogissa kuvaan muutaman keskeisen esteen, jotka matkan varrella piti ylittää, ennen kuin minusta tuli kirjailija.

Kirjan kirjoittaminen

Onko minusta siihen?

Olen kyllä helposti innostuva ja ideoita riittää – kirjan kirjoittaminen kuitenkin huoletti. Olin kirjoittanut blogia säännöllisesti puolisen vuotta, kun sain idean, joka ei jättänyt rauhaan. Suurimmat epäilykset liittyivät omiin kykyihin. Osaisinko kirjoittaa kiinnostavasti ja ihmisiä puhuttelevasti? Kiinnostaisivatko minun ajatukseni ketään? Onko minulla tarpeeksi annettavaa, että kirjan kirjoittaminen ylipäätään kannattaisi?

Vakuutin itseni siitä, että voin antaa tälle mahdollisuuden. Annoin ajatuksen virrata ja kirjoitin aina kun mahdollista: kahvilan terassilla, illalla läppäri sylissä matkoilla ollessani. Tekstiä syntyi välillä helposti ja välillä vaikeasti. Torppasin mielessä pyöriviä epäileviä ja kriittisiä ääniä ja päätin murehtia kaikesta joskus myöhemmin.

Saanko käyttää tähän aikaa?

Onko mitään järkeä käyttää aikaa kirjan kirjoittamiseen, kun ei ole mitään käsitystä sen julkaisumahdollisuuksista? Kustantaisiko kirjaani kukaan? Olisiko kirjani riittävän kiinnostava, jotta joku kustannusyhtiö ottaisi riskin, ja lähtisi julkaisemaan sitä? Oli todella vaikea päättää töiden ja opintojen ohella alkaa käyttää aikaa johonkin, jonka lopputulos näytti hyvin epävarmalta. Eihän kirjalla ainakaan kovin paljoa rahaa tienattaisi.

Eräs ystäväni kehotti hakemaan kirjalle apurahaa Suomen tietokirjailijoilta. En uskonut saavani apurahaa, mutta laitoin kuitenkin hakemuksen. Haku oli hyödyllinen, koska sse pakotti pohtimaan, mistä kirjassani on kyse. Kun sain tiedon pienehköstä apurahasta, oli vaikutus suuri. Päätin, että nyt tämä todella tehdään.

Otin viimein oman kirjaprojektini tosissaan. Pysähdyin miettimään, miten löytäisin kaiken muun tekemisen paineessa aikaa ja motivaatiota kirjoittamiseen. Ensimmäinen ajatus oli, että jos pääsisin johonkin ulkomaille kirjoittamaan, vaikkapa kuukaudeksi, niin työ etenisi mukavalla tavalla. Lopulta onnistuin järjestämään keskelle Suomen talvea kaksi viikkoa aikaa, jolloin vetäydyin ystäväni kanssa Etelä-Espanjaan halpaan Airbnb-majoitukseen edistämään kirjaani. Kymmenessä kirjoittamispäivässä sain pääosan käsikirjoituksesta valmiiksi.

Deadline on PARAS ystävä

On vaikea priorisoida jotakin, jolle ei todellisuudessa ole mitään takarajaa. Tähän auttoi valmennus ja sen opit. Kirjoittamisella oli riski venyä epämääräisen pitkäksi jaksoksi ilman kunnollista fokusta. Päätin jo hyvissä ajoin ennen Espanjan retriittiä päivämäärän, jolloin lähettäisin käsikirjoituksen kustantajille, joista olin kerännyt listaa puhelimeni muistioon. Olin jo päättänyt, että jos ei kustantajaa löydy, ainahan voin julkaista kirjan omakustanteena. Tämäkin päätös helpotti kirjoittamista, koska ei enää pelottanut, että työ valuisi hukkaan. Prosessi kirjaideasta kustantajan löytämiseen kesti lopulta vähän vajaan vuoden.

Käsikirjoituksen lähettäminen jännitti valtavasti. Oma tekstiraakile hävetti. Se oli kovin keskeneräinen. Kirjan idea siitä kuitenkin tuli esille. Pidin kiinni asettamastani päivämäärästä ja lähetin tekstini kustantajille. Lopulta neuvottelin neljän eri kustantajan kanssa julkaisusta. Pelkoni olivat olleet aivan turhia! Vaikka työtä oli paljon vielä edessä, en voinut kuvitella mitään niin innostavaa, kuin oman kirjan kirjoittaminen. Samaa mieltä olen vieläkin:)

P.S. Mikäli sinäkin haluat kirjoittaa kirjan, tule mukaan tunnin webinaariin ke 15.12., jossa kerron tarkemmin omasta kirjoittamisen polustani. Kerron millaiset ajatukset ja toimintatavat auttoivat minua kirjoittamaan. Vastaan kysymyksiin omasta kirjaprojektistani. Jos et pääse mukaan webinaariin, saat siitä tallenteen.

Valmennus

Jos olet jo valmis omaan kirjaprojektiisi, laita pe 11.2. kalenteriisi! Silloin järjestän jo kahdeksatta kertaa Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivän Helsingissä. Päivä sisältää valmennuksellisia harjoitteita oman kirjaidean työstämiseksi kirjoittamissuunnitelmaksi, sekä käytännöllisiä harjoituksia, jotta valmistaudut lähestymään kustantajia käsikirjoituksesi kanssa. Päivä sisältää myös puheenvuoron, jossa Books On Demand kertoo omakustantamisen mahdollisuuksista.

Kurssin nettisivu löytyy tästä linkistä

Facebook-tapahtumaan pääset tästä linkistä

Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä