Vapauden hinta on vastuu

itsensä johtaminen.jpg

Kevätkauden kiireet ovat taas vieneet mennessään, ja itsestä huolehtiminen on unohtunut. Joogatunnit jäävät toistuvasti väliin. ”Ensin työt ja sitten huvit”, on helposti se toimintaamme ohjaava periaate. Velvollisuudet hoidetaan ja sen jälkeen katsotaan, ehditäänkö tehdä jotakin mukavaa.

Vapaus valita

Suurimpia oivalluksia valmennuskoulutukseni aikana oli, että meillä on joka hetki itse vapaus valita, miten toimimme. Jos haluan juoda rauhassa kupin kahvia ennen kuin aloitan työn, voin tehdä niin. Kun keho kaipaa vetreytystä, voin mennä joogaan. Millä tahansa hetkellä voin vain pysähtyä ja hengittää. Mielen rauhoittaminen olisi usein fiksuinta, mitä voi tehdä.

Vapauden avaimet sijaitsevat mielessämme. Itsensä johtaminen tarkoittaa muun muassa sitä, että tiedostaa sen, miten voi omaan elämäänsä vaikuttaa. Sinun tehtäväsi on miettiä, mikä on sinulle hyväksi, ja toimia sen mukaisesti, niin hyvin kuin se on kulloinkin mahdollista. Itseään vastaan toimiminen on raskasta, eikä muiden syyttelystä ole apua.

Oivalluksista seuraa vastuu

Oman elämän pohtimiseen pysähtyminen voi olla pelottavaakin, koska oivalluksista seuraa vastuuta. Jos vaikka huomaa olevansa väärällä alalla tai huomaa kokevansa jonkin muun suuren muutoksen tarpeelliseksi, siitä seuraa vastuu toteuttaa muutoksia. Joskus tuntuu helpommalta jäädä mielessään olosuhteiden vangiksi ja sanoa, ettei voi tehdä muutosta, koska jokin ulkopuolinen syy estää.

Vastuuta itsensä johtamisesta ei voi kuitenkaan sälyttää kenenkään muun harteille. Kukaan muu ei näe asioita juuri sinun yksilöllisestä näkökulmastasi. Muut eivät voi havaita, mitä juuri sinä kaipaisit nyt. Kukaan muu ei pakkaa aamulla niitä joogavaatteita reppuun tai varaa aikaa tunnille.

Hankalia tunteita vältellessä valuu arvokasta elämää hukkaan

Miksi sitten emme vaan toimi sen mukaan, mikä olisi meille hyväksi? Usein syynä voi olla hankalien tunteiden välttely. ”Tunnen syyllisyyttä, jos laitan lapset hoitoon ja menen vaan kävelylenkille metsään”,  ”minulle tulee huono omatunto, jos menen joogaan, vaikka töitäkin pitäisi tehdä”. Töissä tulee sanomista, jos ei tee niin kuin käsketään, ja sitten nolottaa. Ikään kuin itselle tärkeät asiat olisivat jotakin toisarvoista, jonka voi vain jättää väliin!

Samalla käytämme huimasti aikaa ja energiaa kaikenlaisten syiden ja selitysten luomiseen. Syyttelemme ymmärtämätöntä pomoa, viattomia lapsia tai vaikka välinpitämätöntä puolisoa, vaikka voisimme käyttää tämän energian ja ajan siihen, että etsimme ratkaisuja. Ratkaisukeskeisyys tarkoittaa sitä, ettemme juutu miettimään ongelmaa, vaan etsimme aktiivisesti mahdollisuuksia.

Ja ne tunteet. Niiden kanssa pitää vaan opetella elämään. Omia tunteitaan ei voi paeta, koska ne seuraavat meitä joka paikkaan. Myös niille haastaville, negatiivisillekin tunteille kannattaa altistua. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että hyväksyy ne itselleen kuuluviksi. Välttely ei auta tunteiden kanssa, vaan tunteiden sietäminen kehittyy vain niitä kokemalla.

Haasta itsesi. Hankkiudu tilanteeseen, josta seuraa jokin negatiivinen tunne. Jätä kokous väliin tai lähde töistä ajoissa. Löydä omat keinosi myös irrottaa niistä tunteista, joita väistämättä koemme, kun emme voi koko ajan miellyttää kaikkia.

Säännöt

Helpottaaksemme toimintaamme rakennamme mielessämme kaikenlaisia sääntöjä. Ensin työt ja siten huvi. En voi pyytää apua lasten hoitoon, paitsi jos on työmatka. En voi mennä joogaan, koska siihen kuluu liikaa aikaa. Vasta kun asunto on siivottu, voi levätä. Tämän pitää onnistua täydellisesti. Säännöt kuitenkin sijaitsevat omassa mielessämme, eikä niiden noudattamiseen kannata takertua. Ulkoiset tilanteet ja niiden varaan rakennetut säännöt eivät toimi, vaan täytyy kuunnella sisäisiä tarpeitaan.

Uusi sääntö voisi olla: ”Tärkein tehtäväni on miettiä, miten voin joustavasti, itseäni kuunnellen ja olosuhteet huomioiden vastata niihin haasteisiin, joita päätän itselleni valita.” Vaikka työpaikalla tai kotona haasteet tuntuvat tulevan ulkopuolelta, niin todellisuudessa ne ovat aina valintojesi seurausta.

Rennolla mielellä syntyy huipputulosta

On hyvä myös muistaa, että juuri missään ei ole tarve onnistua 100-prosenttisesti, vaan sinä päätät itse, millä intensiteetillä kuhunkin haasteeseen vastaat. Jos johonkin, niin rentoon olotilaan kannattaa panostaa. Sen seurauksena nimittäin pystyt huippusuorituksiin kaikessa. Ongelmanratkaisutaidot ovat parhaimmillaan positiivisella ja rennolla mielialalla. Pystyt selvittämään eteesi tulevat haasteet helposti ja tulosta syntyy moninkertaisesti. Luovuutesi kukoistaa ja vuorovaikutus muiden kanssa sujuu mutkattomasti.

Tekemisen laatuun kannattaa panostaa, sen sijaan että tuijotat pelkkää määrää. Kun käyt työn ääreen hyvinvoivana ja levänneenä, ei tarvita tehtävien lykkäämistä tai sitä turhautunutta olotilaa, kun mitään ei synny. Tekemisen määrää kannattaa tarkastella siitä näkökulmasta, miten voit parhaiten toteuttaa itseäsi niin, että hyvä olotilasi säilyy mahdollisimman pitkään. Tämä onnistuu esimerkiksi pitämällä taukoja, rajaamalla kaikkein haastavimmat tehtävät sopiviin ajankohtiin ja järjestämällä sopivia palautumisjaksoja, aina parin minuutin rentoutushetkistä vuosittaisiin lomiin.

Se mikä on lopulta järkevää, on omien tunnetarpeiden täyttyminen. Se tarkoittaa yleensä sopivissa määrin haasteita, vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa, sekä omaa rauhallista aikaa ja rentoutumista. Ehkä haluat toteuttaa omia intohimojasi työn ja harrastusten kautta. Kukaan muu ei kuitenkaan voi huolehtia sopivan tasapainon toteutumisesta – siitä olet vastuussa vain sinä itse.

Hyväksy vastuusi luonnollisena osana elämää ja ryhdy toteuttamaan haluamiasi muutoksia. Minä päätän nyt, että tällä viikolla käyn joogassa, vaikka jotakin muuta jäisi tekemättä. Haluan tällä viikolla myös viettää vähintään kaksi iltaa ihan rauhassa kotona, ja puuhailla mitä vain keksinkin. Työpäivät sujuvat hienosti, kun suunnittelen tekemiseni hyvin.

Vinkki #1: Suunnittele myös vapaa-aikaa. Rentoutumiseen ja hyvinvointiin varattu aika palkitsee jo etukäteen, kun tiedät, että se on tulossa. Haasta itseäsi työpäivän aikana, niin voit rentoutua hyvällä omallatunnolla. Kotitöiden tekokin on mukavaa, kun ne saa tehdä kaikessa rauhassa.

Vinkki #2: Ota tunteet ystäväksi. Itsen kuunteleminen voi tarkoittaa sitä, että kuuntelet vähemmän muita. Silloin saatat kohdata huonon omantunnon, jota olet saattanut vältellä. Olisiko jo aika kohdata tämä tunne? Tunteesi ovat osa sinua ja voi opetella tulemaan toimeen niiden kanssa.

Vinkki #3: Paras sääntö on pyrkimys joustavuuteen. Jos sinulla on taipumusta laatia toimintaa helpottavia sääntöjä, niin opettele myös joustamaan niistä. Maailma ei pakottamalla asetu sinun suunnitelmiisi. Jousta ja tee aina uusi suunnitelma, etteivät hyvät tarkoitukset unohdu.

Mikäli jäit kaipaamaan tarkempia perusteluja tai lähdekirjallisuutta yllä mainituille vinkeille, ei huolta. Löydät ne kaikki koottuna yksiin kansiin juuri ilmestyneestä kirjassani Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, joka ilmestyi juuri. Voit tilata kirjan tästä linkistä

Tämän kevään tavoitteeni on tuoda aikaansaamisen taikaa kaikille, jotka sitä kaipaavat.

P.S. Jos itsensä johtamisen teemat kiinnostavat, tule mukaan ilmaiseen webinaariin, joko virtuaalisesti tai paikan päälle Helsingin Kamppiin Sähkötalon CoWorking-tiloissa. Pohdimme asiantuntevalla porukalla ajankohtaista teemaa: Etätyö ja työelämän murros – miten johdat itseäsi ja muita. Ilmoittaudu mukaan täältä

P.P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran viikossa johonkin aikaansaamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.


Miten positiivinen psykologia muutti elämäni

Aikaansaamisen taika1.jpg

Viime viikot ovat olleet innostavia. Olen päässyt keskustelemaan ja kertomaan minua kiinnostavista aiheista joukolle lehtien toimittajia, radio- ja tv-toimittajia, bloggaajia, podcastin tuottajia, kirjan toimittajia sekä muita ihmisiä, joita itsensä johtamisen ja aikaansaamisen teemat eri syistä kiinnostavat.

Tässä kuussa julkaistu kirjani ”Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi” on syynä siihen, miksi tämä tapahtuu juuri nyt. Itsensä johtaminen aiheena on kuitenkin ollut tärkeä jo pidemmän aikaa ja nyt huomaan miten median edustajat oikein janoavat erilaisia vinkkejä ja menetelmiä, joita voisivat välittää seuraajilleen. Siksipä haluan nyt kertoa sinulle, mistä ajatukseni ovat peräisin, sekä miten positiivinen psykologian opiskelu Joyllan kurssilla sekä valmennuksen opinnot Valmentamossa ovat vaikuttaneet minun elämääni.

Ratkaisukeskeisyys

Saatamme arkisissa keskusteluissamme omistaa todella suuren osan ajasta sen pohtimiseen, mikä on pielessä. Sellainen negatiivisten tunteiden tuulettaminen on omalla tavallaan hyödyllistä ja vapauttavaa, joskus tarpeellistakin. Siitä en kuitenkaan kokenut reilun kymmenen vuoden työurani jälkeen löytäväni enää uutta. Sen sijaan se ratkaisukeskeisyys, joka tuli heti vastaan valmennuksen maailmassa, toi minulle lukuisia uusia oivalluksia.

Miten vahingollista voikaan olla ajattelu, jossa jotakin uutta aloitetaan vasta sitten, kun jokin kiusallinen ongelma on selätetty. Ongelmaan keskittyminen kapeuttaa ajattelua, eikä uusia näkökulmia ole helppoa löytää silloin. Kuitenkin meistä jokainen voi itseään kuuntelemalla tavoittaa, mikä tuntuisi innostavalta. Jopa masentuneet asiakkaani ovat löytäneet kiinnostuksen kohteita. Omaan intohimoon keskittyminen avaa mielessä uusia ovia, joiden takana ratkaisut asuvat.

Nykyisin en enää kovin pitkään viivy ajatuksissani ongelmissa, vaan mietin, mikä veisi eteenpäin. En enää käytä kovinkaan paljoa aikaa riskien pohtimiseen, tai tulevien epäonnistumisten maalailuun mielessäni. Sen sijaan keskityn siihen, mitä olen saanut aikaan ja mitä aion tehdä seuraavaksi.

Positiivinen mieliala

Monia ärsyttää amerikkalaistyylinen onnellisuushömppä. Positiivinen psykologia on kuitenkin vakavasti otettava uudehko tieteenala ja monet menestyvät yritykset ovatkin tämän jo oivaltaneet. Positiivisella mielellä luovuus kukoistaa, työt sujuvat helposti ja ihmiset voivat hyvin. Pakottamalla positiivisuutta ei synny, mutta se on taito, jota kannattaa harjoitella.

Tee nyt pieni ajatuskoe: Ajattele hetki niitä tehtäviä, joita sinulla on vielä tekemättä. Voit ehkä tunnistaa kehossasi raskaan tunteen, ja mieli kuormittuu välittömästi. Saatat jopa samalla soimata itseäsi siitä, mitä on jäänyt rästiin. Vaihda sitten ajatuksesi siihen, mitä olet jo saanut aikaan. Muistele tekemiäsi tehtäviä, ja kiittele itseäsi niistä. Yhtäkkiä olo kehossasi onkin kevyempi, mieli rauhoittuu ja muuttuu valoisammaksi.

Positiivinen psykologia tutkii ihmisen toimintaa sellaisesta näkökulmasta, jossa vaikutusmahdollisuudet oman mielen toimintaan korostuvat. Pelkkä ajattelun kohteen vaihtaminen sai äskeisessä ajatuskokeessa aikaan kokonaisvaltaisen muutoksen olotilassasi. Oman mielen johtaminen on juuri sitä, että sinä voit yhä enemmän päättää, mihin keskityt – ja toisaalta mihin et keskity.

Usko itseesi

Omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin uskominen on positiivisen psykologian keskeisiä tutkimuskohteita. Onhan selvää, ettemme tartu sellaisiin haasteisiin, jotka tuntuvat meille ylimitoitetuilta. Ihmiset ovat kuitenkin huonoja arvioimaan kyvykkyyttään etukäteen. Usein arvio on virheellinen juuri siihen suuntaan, ettemme usko pystyvämme johonkin, vaikka todellisuudessa pystymmekin. Sen vuoksi vasta kokeilemalla selviää, mihin kykymme ja mahdollisuutemme yltävät.

Olosuhteet eivät pelkästään määritä mahdollisuuksiamme. Mielikuvat niistä syntyvät pitkälti mielessämme. Samoista lähtökohdista voidaan ponnistaa aika erilaisiin lopputuloksiin. Joillakin usko itseen on vahva, ja toisilla se voi kehittyä elämän aikana kokemusten myötä – se vaatii kuitenkin ryhtymistä, kokeilemista ja harjoittelua. Mielikuva itsestä alkaa muodostua jo lapsuudessa, mutta kehittyy koko elämän ajan.

Mielikuva kyvyistä ja mahdollisuuksista vaikuttaa ennen kaikkea tekemiseemme. Se joka uskoo itseensä, yrittää sinnikkäästi, ja on valmis tekemään paljon työtä, koska hän ajattelee, että voi onnistua. Siksi hän myös todennäköisemmin onnistuu. Se joka ponnistelee ja harjoittelee, pääsee todennäköisesti myös maaliin.

Pystyvyyden tunnetta on tutkittu esimerkiksi koululaisilla. Opettajille kerrottiin, miten heidän luokkansa oppilaat olivat pärjänneet kykytesteissä. Tiedot eivät kuitenkaan olleet oikeita, vaan ne arvottiin, eikä niillä ollut mitään tekemistä todellisten testitulosten kanssa. Jo puolen vuoden kohdalla huomattiin, että ne keille oli arvottu hyvät testitulokset, pärjäsivät muita paremmin. Opettajien käsitys siis välittyi noille lapsille, ja sai nämä yrittämään enemmän, vaikka opettajat kokivat kohtelevansa kaikkia lapsia tasapuolisesti.

Olen tietoisesti avannut mieltäni mahdollisuuksille. Vaikka jonkin uuden tehtävän aloittaminen joskus tuntuisi haastavalta, luon mielikuvan siitä, että onnistun siinä. Saatan jopa sanoa itselleni mielessäni, että minulla on kaikki kyvyt ja mahdollisuudet tämän tekemiseen. Tarvitaan vain selkeä tavoite ja suunnitelma, jonka sitten toteutan.

Valikoi mielekkäät tekemiset

Nautimme usein sellaisesta tekemisestä, jossa olemme luonnostamme hyviä. Siksi ihmiset, jotka seuraavat omaa innostustaan ja intohimoaan, tulevat todennäköisesti toteuttaneeksi itseään sellaisilla aloilla, joilla heidän kykynsä tulevat parhaiten käyttöön.

Elämän aikana tätä oman innostuksen seuraamista voivat häiritä monenlaiset ulkopuoliset odotukset. Ehkä vanhemmat haluavat lapsestaan vaikkapa lääkärin tai urheilusankarin, ja ohjaavat lapsen hyvässä tarkoituksessa oikeiden harrastusten pariin. Yhteiskunta välittää meille ajatuksia siitä, mikä on elämässä tavoittelemisen arvoista.

Moni kokee jossakin vaiheessa elämää tarvetta pysähtyä miettimään, mikä on itselle todella tärkeää. Nämä pohdinnat ohjaavat joskus kokonaan uusille urille. Se voi johtaa yllättäviinkin elämänmuutoksiin, joista seuraa paljon iloa ja uutta innostusta työntekoon ja vapaa-aikaan. Olemme parhaimmillamme, kun saamme toteuttaa itseämme meille aidosti tärkeissä asioissa.

Olen ryhtynyt valikoivaksi tekemisten suhteen. Kun ryhdyin kirjoittamaan kirjaa, en vielä tiennyt, mitä siitä syntyy. En tiennyt haluaako kukaan kustantaa sitä, saati sitten lukea sitä. Aihe tuntui minusta kuitenkin tärkeältä, ja päätin ryhtyä toimeen, vaikka aikaakaan en varsinaisesti ollut. Kirja syntyi, se kustannettiin ja nyt sen voivat lukea kaikki halukkaat. Kirjoittaminen oli ehkä innostavin projekti, mitä olen koskaan toteuttanut.

Kasvun asenne

Elämään mahtuu monenlaista, eikä kaikki läheskään aina suju suunnitelmiemme mukaan. Henkinen kypsyytemme punnitaan lopulta silloin, kun epäonnistumme. Osaammeko tarttua siihen kasvun ja oppimisen mahdollisuuteen, jonka harmillinen takaisku tarjoaa? Kasvun asenne tarkoittaa sitä, että miellämme koko elämän oppimisen prosessiksi, jossa kehitymme erilaisten elämänvaiheiden ja tapahtumien kautta koko ajan kyvykkäämmiksi.

Voimme valita uskommeko muutokseen vai pysyvyyteen. Jos jaksaa uskoa, että seuraavalla yrityksellä onnistuu, on helppo lähteä jatkamaan epäonnistumisen jälkeenkin. Harjoittelemalla oppii parhaiten. Voisimme ottaa mallia lapsista, jotka oppivat kyllä kaikki kävelemään – kukin omassa tahdissaan ja lukuisten kompasteluiden kautta.

Sattuma vai valmistautuminen

Lottovoittaja valitaan sattumanvaraisesti – toisaalta kaikki lottovoittajat ovat lotonneet. Elämässä harva asia on niin epätodennäköinen kuin lottovoitto, ja yleensä omalla toiminnalla on paljon tekemistä sen kanssa, miten onnistuu. Myös mielen valmiudella on paljon tekemistä monessa tilaisuudessa. Kun olet valmistautunut ja asettanut tavoitteesi, alat huomata tilaisuuksia.

Onnistumisen mahdollisuus kasvaa tilaisuuksiin tarttumalla. Liika epäröinti taas helposti luo tilanteen, jossa yrittäminen ja harjoittelu jää vähäiseksi. Kun olet päättänyt mihin pyrit, ota rohkeasti askeleita tavoitteesi suuntaan. Avoimella mielellä tilaisuudet avautuvat sinnekin, missä muut eivät niitä huomaa. Saatat vaikka tehdä itse oman tilaisuutesi, niin kuin minä tein keksimällä kirjaidean, ja lähtemällä toteuttamaan kirjaprojektia.

Tavoitteellisuudesta keskustellaan lisää valmennusworkshopissani Helsingissä lauantaina 7.4. Vielä pari paikkaa vapaana, joten ilmoittaudu pian! Löydät linkin valmennukseen tästä

Tavoitteiden taika

tavoitteet

Muuttopäivän lähestyessä tavaroita saa pakattua aika helposti. Kun tiedät että parin päivän kuluttua joka ikisen tavarasi kuuluu siirtyä paikasta toiseen, niin jotenkin kummasti alkaa löytyä aikaa muuttolaatikoiden haalimiselle ja niiden täyttämiselle. Yhtäkkiä oletkin kovin ahkera ja aikaansaava!

Takaraja on hyvä ystävä

Mikä tahansa takaraja toimii samalla tavoin. Kun esitelmän päivä lähenee, niin johan alkaa esityksen sisältöä syntyä. Lenkillä käynti alkaa ihmeellisesti toteutua, kun juoksutapahtuma on jo kuukauden päästä. Siivous sujuu vauhdikkaasti, kun vieraita on tulossa seuraavana päivänä. Lähestyvä tavoite energisoi mielen ja kehon.

Tavoitteiden perusteella tiedämme, mihin suuntaamme, millä intensiteetillä ja kuinka paljon voimavaroja käytämme tekemiseen. Ne suuntaavat huomiomme tavoitteeseen liittyviin ajatuksiin ja toimintaan – ja toisaalta ohjaavat huomion pois siihen liittymättömistä. Tavoitteet energisoivat ja saavat meidät ponnistelemaan niiden eteen. Ne lisäävät sinnikkyyttämme. Ne kirvoittavat luovuutemme ja saavat meidät keksimään hienoja strategioita tavoitteen saavuttamiseksi.

Aikaan sidotun tavoitteen asettamista suositellaan, koska muuten tekemisen puhti voi jäädä vähäiseksi. Aloitatko muka heti projektin, jonka tekemiseen sinulla on vielä vuosi aikaa? Sen sijaan ensi viikon tavoite kiinnostaa sinua välittömästi. Tekosyiden keksimiseen käytetty energia suuntautuu suoraan tekemiseen, koska muuten aika loppuu kesken.

Mikä on sopiva tavoite minulle?

Usein etsimme sopivia tavoitteita jostakin ulkopuolelta. Mitä minun kuuluisi tavoitella? Vertaamme itseämme muihin – ja joskus lannistumme heti alkuunsa, ”en kuitenkaan koskaan pääse tuohon”. Vain sinä tiedät, mikä on hyvä tavoite sinulle. Lähde liikkeelle siitä missä nyt olet. Älä mieti turhaan, mitä jonkun muun mielestä pitäisi saavuttaa.

Tavoitteiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, koska ne ovat yllättävän tehokkaita – mielemme alkaa melkein automaattisesti toteuttaa niitä. Mikä on sinun arvojesi mukaista tekemistä? Haluatko kuntoilla, vai viettää enemmän aikaa läheistesi kanssa? Yleensä haluamme samaan aikaan monia asioita, mutta se ei haittaa. Kaikessa, mikä ei vielä suju ihan rutiinilla, voi asettaa itselle sopivia tavoitteita.

Asetathan tavoitteen lähestymistavoitteeksi, eli siten, että se suuntaa huomiosi siihen mitä haluat lisätä elämässäsi. Laihduttajat tietävät, ettei suklaan kieltäminen kannata, koska sitten sitä himoitsee vain entistä enemmän. Herkuttelun kieltämisen sijaan kannattaa keskittyä terveelliseen syömiseen. Muistathan asettaa tavoitteen itsellesi, vaikka toivoisitkin muutosta vaikka perhe-elämääsi. Muihin voi vaikuttaa vain välillisesti, omaan toimintaasi sen sijaan voit vaikuttaa vaikka heti.

Mittaamalla mestariksi

Tavoitteet kehotetaan asettamaan mitattavaan muotoon. Mistäpä muuten huomaisimme, että saavutamme niitä. Mittaa vaikka kuinka usein teet niitä asioita, jotka vievät tavoitettasi eteenpäin. Kävitkö lenkillä viime viikolla, soititko ystävälle niin kuin suunnittelit, tai kuinka monella aterialla tänään söit terveellisesti? Kiitä itseäsi jokaisesta pienestä onnistumisesta, niin pysyt hyvällä mielellä.

Työelämästä tiedämme, että jotkut mittarit voivat myös saada tekemään turhia asioita. Kun myynnin määrää seurataan, niin kiinnitämme huomiomme siihen, vaikka laatukin olisi tärkeää, ja kokonaistilanne on hyvä pitää mielessä. Vaikka usein mittaamme määriä, niin myös laatua voi mitata. Joskus vähempi tekeminen tuo sitä kaivattua laatua. Vaikka haluaisit käydä elokuvissa enemmän, niin mieti mikä sinulle on sopivasti. Valikoi elokuvat hyvin, ja käy leffassa vaikka kerran kuussa. On turha suorittaa määrää vain mittarin vuoksi.

Lopulta ei ole oikeastaan merkityksellistä, saavutatko juuri sitä mittaa, jota päätit seurata. Jos halusit lenkkeilemällä hyvään kuntoon, niin kuntosi varmaan kohosi, vaikka jokainen viikon lenkeistä ei aina toteutunutkaan. Muistathan miten tärkeää on kaiken tavoitteellisuuden keskelläkin kuunnella itseään, ja jättää lenkki väliin vaikka flunssaisena, tai silloin kun unen tarve on suurempi kuin urheilun.

Luovuus kunniaan

Itsensä kirittäminen tavoitteiden avulla voi olla tapa päästä sen kuuluisan mukavuusalueen ulkopuolelle. Kun deadline on oven takana, saatat löytää hienoja ideoita, millä tavoin tavoitteesi toteutat. Haasteen edessä luovat ratkaisut ovat arvokkaita. Löydätkö ajan tärkeään projektiisi keskellä päivää, vai heräätkö aikaisin, ja työstät sitä jo ennen kuin muut nousevat? Hyvä idea voi myös yllättää vaikka ruokakaupassa tai jumpan jälkeisessä rennossa olotilassa – se kannattaa kirjoittaa heti ylös, ja työstää kun siihen on mahdollisuus.

Luovuuden avulla voit myös motivoida itseäsi innokkaampaan tekemiseen. Jos motivaatio on nollissa, kysy itseltäsi: Mikä lisäisi motivaatiotani? Mikä lisäisi sitoutumistani tavoitteeseen? Mikä saisi tavoitteen toteutumaan todennäköisemmin? Keksi samalla, keneltä voit pyytää apua, kun huomaat ettei homma etenekään itsekseen.

Suunnitelma helpottaa aloittamista

Kun tehtävä ei lähde liikkeelle, voi haaste olla suunnitelmallisuuden puuttuminen. On vaikea lähteä työskentelemään, jos et tiedä mitä tehdä. Viiden minuutin suunnittelutauko voi olla päivän tärkein viisiminuuttinen. Ainakin tehtävän ensimmäinen askel on oltava selvillä – kun olet jo päättänyt mitä aiot tehdä, niin sittenhän se on tekemistä vaille valmista.

Pikavinkit tavoitteellisuuden hyödyntämiseen:

Vinkki #1: Valitse itse tavoitteesi. Vaikka olisit työpaikalla, mieti silti tavoite itsesi kautta. Miksi työsi on sinulle tärkeää? Mitä päämääriä se edistää? Kehitytkö itse sitä tehdessäsi? Voitko haastaa itseäsi jotenkin? Muiden ihmisten näkemykset tulevat vasta kakkosena, sinä itse olet tärkein asiantuntija siinä, miten haluat toteuttaa tavoitteesi.

Vinkki #2: Ota takaraja kaveriksi. Kun tiedät milloin haluat olla valmiina, saat paremmin aikaan. Deadline ei ole kuitenkaan stressin aihe, vaan sinun tärkeä apuvälineesi, joka auttaa saamaan mielen ja kehon liikkeelle. Sinulla on tarvittaessa lupa muuttaa tavoiteaikaa, ja se voi olla joskus kaikkein viisain tekosi. Kokeile kuitenkin, saatko kiritettyä itseäsi aikarajan avulla. Kekseliäisyytesi  voi lisääntyä, kun tunnet lähestyvän ajankohdan ansiosta sopivaa painetta.

Vinkki #3: Pysähdy ja tee suunnitelma. Joskus on vaikea edetä, jos ei oikein tiedä mitä tekisi. Päätä ainakin seuraava askel. Kun pysähdyt hetkeksi kiireen keskellä, ja annat mielelle tilaa, niin suunnitelma voi muotoutua yllättävänkin helposti. Hyvään suunnitelmaan kuuluu myös itsen tsemppaaminen ja apukeinojen miettiminen jo etukäteen, niin tiedät kenelle soittaa, jos projekti ei itsenäisesti etene.

Mikäli jäit kaipaamaan tarkempia perusteluja tai lähdekirjallisuutta yllä mainituille vinkeille, ei huolta. Löydät ne kaikki koottuna yksiin kansiin kirjassani Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, joka ilmestyi juuri. Voit tilata kirjan tästä linkistä

Tämän kevään tavoitteeni on tuoda aikaansaamisen taikaa kaikille, jotka sitä kaipaavat.

P.S. Mikäli innostuit tavoitteista, tule mukaan Helsingissä 7.4. toteutuvaan workshoppiin, jossa pääset sukeltamaan syvemmälle tavoitteisiin positiivisen psykologian tutkimustiedon ja valmennusharjoitteiden avulla. Löydät linkin valmennukseen tästä

P.P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä linkistä

Saat sähköpostiisi noin kerran viikossa johonkin aikaansaamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.